Biroul Procurorului Public European (EPPO) a primit până în prezent peste 2.000 de rapoarte de infracţiuni şi a lansat circa 350 de investigaţii, valoarea estimată a prejudiciilor implicate în aceste cazuri fiind de aproximativ 4,6 miliarde euro.
Potrivit Biroului Procurorului Public European (EPPO), până în prezent au fost emise peste 2.000 de rapoarte de infracţiuni şi au fost lansate circa 350 de investigaţii, valoarea estimată a prejudiciilor implicate în aceste cazuri fiind de aproximativ 4,6 miliarde euro.
”Sarcina noastră este de a ancheta şi de a denunţa fraudele europene”, a subliniat Kovesi în intervenţia sa.
Laura Kovesi a ţinut să sublinieze ca o problemă actuală care afectează activitatea EPPO o constituie faptul că Slovenia nu şi-a desemnat candidaţi pentru funcţiile de procurori delegaţi, consecinţa directă fiind faptul că Parchetul European nu poate ancheta cazuri din Slovenia care cad sub incidenţa EPPO sau cazuri transfrontaliere care implică Slovenia, scrie Agerpres.
EPPO ar fi trebuit să fie operaţional la sfârşitul lui 2020, dar şi-a început activitatea la 1 iunie acest an, fiind o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.
După primele 100 de zile de activități operaționale, EPPO a raportat că a înregistrat 1700 de rapoarte de infracțiuni, a deschis 300 de anchete, echivalând cu un prejudiciu estimat bugetului european de aproximativ 4,5 miliarde EUR.
Unele dintre sondaje implică presupusa fraudă a taxei pe valoarea adăugată, inclusiv una evaluată la 14 milioane de euro, care a înregistrat raiduri coordonate la începutul lunii trecute în Germania, Olanda, Slovacia, Bulgaria și Ungaria.
Altele au avut de-a face cu neplata suspectată a taxelor vamale, inclusiv într-o companie italiană care importă electrozi de tungsten suspectați de falsificarea originii lor.
EPPO se așteaptă să emită primele sale acuzații înainte de sfârșitul acestui an, urmând să se desfășoare procese în instanțele naționale în 2022.